Облаштування працівникам приміщення для приймання їжі (кухні): чи потрібні дозволи

Дозвільні документи
26 листопада 2022 року
|
1 хвилину Читати

Підприємство купує продукти для приготування обідів своїм працівникам. Їдальні немає. Є лише кухня, куди кухар підприємства привозить приготовану вдома їжу. Працівники отримують обіди безоплатно. З'ясуємо, які ризики несе підприємство, якщо харчування є, а їдальні немає. Чи потрібно в такій ситуації отримувати якісь дозволи?

user icon
Наталія Васильченко
юрист, Київ

Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці. Це гарантує нам Конституція України (ч. 4 ст. 43). Однак українське законодавство не містить чітких вимог, які б прямо зобов’язували роботодавця дбати про організацію харчування для своїх працівників. Водночас саме на роботодавця або уповноважений ним орган покладається забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на підприємстві (ст. 153 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Забезпечення нормальних умов праці

Про обов’язок роботодавця створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці зазначено і в статті 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII (далі — Закон № 2694). Стаття 9-1 КЗпП передбачає, що підприємства в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть установлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально...

add to bookmark this document
print document
download document
Open Chapter
Download materials
Page search